29 Temmuz 2013 Pazartesi

Çocuk Oyunları İle İlgili Deklarasyonumuz


Direklerarası Seyircilerinin
Çocuk Oyunları ile ilgili Deklarasyonumuz…

 “Çocuk Oyunlarını seyrederken dikkate alınan kriter; “Çocuk Tiyatrolarında yaratıcı yöntem ve uygulamaları hayata geçiren, uluslararası boyutta ve evrensel nitelikte yapımları sunan çalışmalar” olmaktadır.

Bu kapsamda oyunlar değerlendirilirken;

Tecrübeli oyuncular tarafından sahnelen,
Didaktik olmayan,
Çocuğun Yaratıcılığını ve Yeteneklerini öne çıkartan,
Ufuk açan ve Gözlem yapmayı destekleyen sunumlar de göz önünde tutulmaktadır.

“Tiyatro Seyretme Alışkanlığı”  çocuklarımıza verebilecek öncelikli hedeftir.

Çocuklar seyirci olarak gidecekleri oyunları kendileri seçemediklerine göre
Seyredilecek Oyunu“ KİM SEÇİYOR?” sorusunun cevabı Aileye, Öğretmenlere ve Okul Yöneticilerine ağır sorumluluk yüklemektedir.

Çocuklar, Oyunları oyuncularla bütünleşerek seyrederler. Sunulan kifayetsiz oyunlar nedeniyle “yarının seyircisi” çocuklar tiyatrodan uzaklaşabilmektedirler.

Buradan hareketle; ileride “Sertifikalı Çocuk Tiyatrolarının” sahnelerde yar almasını ve “Formasyonları Yetersiz Çocuk Tiyatrolarının” sahnelerden çekilmesini sağlayacak yasal alt yapılarının hazırlanması için bu çalışmaların “öncü” olmasını istiyoruz...

Çocuk Oyunlarını değerlendirme programında, oyunları seyreden Seçici Kurul üyelerinin; Eğitim Fakülteleri son sınıf öğrencileri ve mezunlarından, yine Çocuk Gelişmesi ile ilgili eğitim alanlarında deneyimli, rehber öğretmenlerden, sınıf öğretmenlerinden ve öğrenci velileri ile çocuklardan oluşturuyoruz…









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder